ICONOS FINALES-TRAZADOS

Per no confirmar el compte…

Queda saldat un deute si una empresa paga una factura en un compte fraudulent creient que ho feia al proveïdor?

Per no confirmar el compte…

Una SL va rebre una factura d'un proveïdor el correu electrònic del qual havia estat “hackejat”, cosa que va fer que pagués la factura al compte d'un tercer. Queda alliberada del deute per haver pagat creient que ho feia al seu proveïdor?

Aquest tipus de frau (conegut com a “man in the middle”) és cada vegada més freqüent i consisteix amb que un tercer “hackeja” el sistema informàtic d'una empresa per desviar els pagaments dels seus clients. Per exemple, intercepta una factura legítima i substitueix el número de compte bancari per un altre de la seva titularitat, de manera que el client fa el pagament creient que està abonant la factura al seu proveïdor.

Per tant, la qüestió que es planteja en aquest tipus de situacions és si el deutor queda alliberat o no del deute. Doncs bé, com a regla general, perquè un deutor quedi exonerat ha de pagar al creditor o a algú autoritzat per aquest. Per tant, si el pagament es fa a una persona diferent, el deute continua existint. Tanmateix:

  • Una de les excepcions a aquesta regla es produeix quan el deutor paga a qui aparenta ser el creditor.
  • Per  a això, no n'hi ha prou amb que cregués que estava pagant al seu creditor. Cal que actués de bona fe i amb diligència i que, tot i així, continuessin existint circumstàncies objectives que feien pensar que estava pagant al creditor legítim.

Així, per a determinar si el deutor queda o no alliberat del pagament, en aquest tipus de casos el que els tribunals analitzen és si va actuar amb diligència en fer el pagament a algú que realment no era el seu proveïdor. En tot cas, el millor és prevenir aquestes situacions:

  • Informeu als empleats de la vostra empresa que s'encarreguen dels pagaments de l'existència d'aquest tipus de fraus, perquè comprovin sempre que el compte d'abonament és el que habitualment utilitza el proveïdor.
  • Si es produeix un canvi de compte bancari, contacteu amb l'interlocutor habitual del vostre proveïdor i confirmeu que el nou compte és correcte (per a més seguretat, sol·liciteu-li un certificat de titularitat).

 

Si la vostra empresa ha estat víctima d'un frau, contacteu amb nosaltres. Els nostres professionals us ajudaran i assessoraran sobre com actuar en aquestes situacions.

Formulari de contacte

* Camps obligatoris

Protecció de dades personals.

Responsable del tractament: VVS CONSULTORES EMPRESARIALES 2005, S.L., 38120822r
BARCELONA , BARCELONA

La finalitat del tractament de les seves dades és donar resposta a les seves consultes i/o sol- licituds d'informació, a partir del seu consentiment, que ens facilita en aportar les seves dades (article 6.1.a, RGPD).
Vostè pot fer valer els següents drets sobre les seves dades:

  • Dret d'informació, d'accés, de rectificació, d'oposició, de supressió ("a l'oblit"), de limitació del
    tractament, de portabilitat, de no ser objecte de decisions individuals automatitzades.
  • Recuerde que ejercitar sus derechos es gratuito. También puede usted presentar una reclamación ante la
    autoridad de control.

Vostè pot accedir a l'avís legal i a la informació completa aquí


Feu lliscar per activar el botó